1,5 kg bumbar ve şirden
Tuz
1 adet kuzu akciğeri
3 orta boy soğan, ince kıyılmış
Yarım su bardağı pirinç
Karabiber
1 çay kaşığı tarçın
300 gr tereyağı
3 adet yumurta, çırpılmış
Yapılışı;
1. Bumbar ve şirdenin bir anahtar halkası yardımı ile içini dışına çevirin. Bıçakla kazıyarak iyice yıkayın. Bolca tuzlayıp bir gece bekletin. Ertesi gün bol su içinde, köpüğü kesilinceye kadar çırpa çırpa yeniden yıkayıp bir süzgeçe çıkarın.
2. Ciğeri ince ince doğrayın. Soğanı pirinci, tuzu, biberi ve tarçını katıp, biraz su ile yoğurarak sulu bir harç hazırlayın.
3. Temizlenmiş bumbarın bir yanını yağlayın ve bu harcı doldurun. Ağız tarafınıda yağlayıp, her yerini iğne ile delin.
4. Büyük bir tencereye su koyup, bir taşım kaynatın. Bumbarı kaynayan suyun içine atarak yaklaşık 2 saat pişirin. Süzdürerek sudan alıp, spiral biçiminde bir tepsiye yerleştirin. Tereyağının yarısını kızdırın. Tepsiyi ocağa oturtup, üzerine kızgın yağı gezdirin ve bumbarı iyice kızartın. Ateşten alıp, soğumaya bırakın.
5. Soğuyan bumbarı2 cmlik çaplara bölüp, çırpılmış yumurtaya bulayın. Kalan yağı tepside kızdırın. Bumbar parçalarını içine yerleştirip altın sarısı renk alıncaya kadar kızartarak servis yapın.
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder