26 Ocak 2011 Çarşamba

EV YAPIMI PEYNİRLİ ÇUBUKLAR



Bu çubuklar çok lezzetliler ama yapmam günler aldı diyebilirim.

MALZEMELER;
Hamur İçin;
3 su bardağı un
1 su bardağından iki parmak az kek unu
1,5 çay kaşığı tuz
60 gr soğuk tereyağı
1 su bardağı + 1 çay bardağı soğuk su

Tereyağı için;
1 yemek kaşığı un
400 gr tereyağı

HAZIRLANIŞI;
Öncelikle hamuru hazırlayın. Bunun için unları ve tuzu büyükçe bir kapta karıştırın. Tereyağını küçük parçalar halinde eklyip, parmaklarınızla una yedirin.
Ortasını havuz gibi açıp, soğuk suyu boşaltın. Unu kenarlardan ortaya doğru alarak yoğurun. İyice yoğurup pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra plastikle güzelce sarıp 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
Bu arada tereyağlı içi hazırlayın. 1,5 çay kaşığı unu parşömen kağıdının üzerine yayın. Tereyağını yerleştirip,üzerine kalan unu serpin ve parşömen kağıdıyla kapatın. Merdane yardımıyla 2 santim inceltene kadar bastırın. Parşömen kağıdını kaldırıp yağı ikiye katlayın. Yeniden parşömeni kapatıp bastırın. Tereyağını yeniden ikiye katlayın. Bu işlemi 2-3 defa daha tekrarlayın. Ellerinizle kenarlarında bastırarak 15 santimlik kare haline getirin. Buz dolabında 10 dakika dinlendirin.

Hamuru dolaptan çıkartıp, 22 santimetrelik yuvarlak elde edene kadar merdaneyle açın. Tereyağını hamurun ortasına koyup, bıçak yardımıyla kenarlını hafif çizin. Tereyağını alıp çizdiğiniz yerlerden baslayarak hamuru açın. Orta kısmını hiç dokunmayın. Çizgilerden sonra 4 bir yanı 12şer santim kadar açın.
Tereyağını hamurun ortasına koyup, açtığınız uçları tereyağının üzerine gelecek şekilde katlayın. Zarf katlar gibi katlayın ve tereyağının gözükmemesine dikkat edin. Merdaneyle 2,5 cm inceltene kadar kare şeklinde açın. 22x50 santimetrelik bir dikdörtgen elde edene kadar açmaya devam edin. Mektup katlar gibi 3 e katlayın ve 1 saat buzdolabında dinlendirin. Bu işlemi 5 kez tekrar edin. Her defasında buzdolabında 1 saat dinlendirmeyi ihmal etmeyin. 6. seferden sonra buzdolabında en az 4 saat yada bir gece bekletin.

MALZEMELER; (Hamurdan çubuk yapmak için)
4 su bardağı parmesan peynir
1 yumurta çırpılmış
Tuz

Hamuru buz dolabından çıkartıp yenıden 22x50 santimetrelik bir dikdörtgen elde edin. Bir su bardağından 2 parmak kadar az rendelenmiş peyniri açtığınız hamurun ortasına döşeyin. Yeniden üçe katlayıp dolapta 1 saat dinlendirin. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve bu sefer 4 saat yada 1 gece dinlendirin.
Hamuru ikiye kesip bir yarısını dolapta dinlendirmeye devam edin. Yarım hamuru 30x40 santim merdaneyle açın. Çırpılmış yumurtayı hamurun üzerine güzelce sürün.Hamurun yarısına yarım su bardağı peyniri ve biraz tuz serpin. Hamuru ikiye katlayın ve hafifçe bastırın. Üzerine yumurta sürüp yarım su bardağı peynir ve tuzla kapatın. Aynı işlemi hamurun diğer yarısıyla tekrarlayın. Tekrar hamurları yarım saat dolapta bekletin.

Sonunda dedirttikten sonra, fırını 190 derecede ısıtın. Dolaptan çıkarttığınız hamurur uzun uzun çubuklar halinde kesip, iki ucundan tutup kıvırın. Paşömen kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin. 20 dakika kadar pişirin.


AFİYET OLSUN...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder