6 Şubat 2011 Pazar

YOGURTLU TURTA gül şeklinde elmalı



GÜLLÜ TURTA VE İYİKİ DOĞDUN BLOGUM...1 YAŞINDAYIZ...

MALZEMELER;
450 gr milföy hamuru
1 yumurta
1 çorba kaşığı şeker

YOĞURTLU KREMA MALZEMELERİ;
3 çay bardağı çiğ krema
15 gr jelatin
1 su bardağı + 1 çay bardağı sulandırılmış yoğurt
1 çay bardağı şeker
Bir çimdik tuz

GÜL ELMA MALZEMELERİ;
1 çay bardağı limon suyu
1 limon, ikiye bölünmüş
2 su bardağı şeker
5 tane elma, kırmızılarından

HAZIRLANIŞI;
Milföy hamurunu 22 cm ye 30 cm şeklinde bir araya getirin. (Türkiye'deki milföyleri ince kareler şeklinde hatırlıyorum. Eğer kalın dikdörtgen şeklinde satılıyorsa milföyü merdane yardımıyla açarak bu ebatlara getirin.)
Milföyü 4 kenarından 2,5 cm içe girecek şekilde kesin. Bu işlemin sonunda 4 tane şerit elde ediceksiniz dörtbir köşeden. Kalan dikdörtgen parçayı parşömen kağıdı serilmiş fırın tepsisine aktarın. Çatalla hamuru delin ki pişerken kabarmasın. 1 yumurtayı çırpın ve hamurun üzerine sürün.
Hamurdan kestiğiniz şeritleri milföyün üzerine koyarak dört yanında kenar oluşturun. Yumurtayı kenarların üzerine ve yanlarına da sürün. Tepsinin üzerini örtüp buzdolabında 1 saat bekletin. Bu sırada elmaları hazırlayın.

GÜLLÜ ELMALARIN HAZIRLANIŞI;
4 su bardağı suya 1 çay bardağı limon suyunu ve şekeri ekleyin. Kaynatın. Elmaların çekirdeklerini çıkartın. 3 elmayı soyun 2 sini soymayın. Yarım limonları elmalara iyice bulayın ki kararmasınlar. Elmaları enine ince ince dilimleyin. (Olabildiğince ince dilimlemeye özen gösterin. Dilimlenen elmaları kaynattığınız suyun içine koyup kapağını kapatın. 40 dakika kadar bekletin. Bu arada kremayı hazırlayın.

KREMANIN HAZIRLANIŞI;
Kremanın yarısını elektrikli mikserle katılaşana kadar çırpın ve kullanana kadar bekletin.
Jelatini 1 çay bardağı yoğurtla karıştırıp 5 dakika bekletin.
Kalan kremayı ve şekeri kaynatın. Şekeri eriyene kadar karıştırın. Jelatinli karışıma ilave edip iyice karıştırın. Kalan yoğurdu ve tuzu ilave edip temiz bir tülbent serilmiş süzgeçten geçirin.
Bu karışımı çırpılmış kremaya iyice yedirerek katın. 30 dakika kadar buz dolabında bekletin.


Fırını 200 derecede yada 400 F ısıtın. Dolaptan milföyü çıkartıp 1 çorba kaşığı şekeri üzerine serpin. Fırına koyduktan sonra fırını 180/350 dereceye düşürün. 15 dakika kadar pişirin. Fırından çıkartıp spatula yardımıyla milföyün sadece orta kısmını bastırın ki kabarmasın. Kenarlara dokunmayın. Yeniden fırına aktarıp 15 dakika daha yada kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp tamamen soğumasını bekleyin.
Kremayı milföyün üzerine boşaltıp 30 dakika kadar buz dolabında bekletin.
Yumuşayan elmaları ikiye bölüp birbirlerinin üzerine dolayarak gül şekli verin. Kremanın üzerini güllerle süsleyin.

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder