22 Şubat 2012 Çarşamba

BITTER CIKOLATALI SUFLE VE CARAMEL SOSU

6 ADET ICIN
Anlatma asamasi biraz karisik gelebilir...Mumkun oldugunca acik olmaya calistim..Anlayamadiginiz yerleri sorabilirsiniz...Aciklamaya calisirim...
MALZELER;
115 gr tereyagi, oda sicakliginda
1/2 su bardagi + 2 corba kasigi toz seker
1.5 su bardagi tam yagli sut
6 yumurta (beyaz ve sarisi ayrilmis)+ 2 yumurta beyazi, oda sicakliginda
1/4 su bardagi un
250 gr bitter cikolata
1 paket vanilya
tuz
krem tartar

YAPILISI;
Firini 400F/205C derecede isitin. 6 tane sufle kalibini yanmaz kagitla sarip yanmaz iple baglayin. Kaliplari tereyagiyla yaglayin. Yaglanan kaliplara seker serpin. Hazirlanan kaliplari dondurucuda en az 15 dakika dinlendirin.
Sutu kaynatip, kullanmak uzere bir kenarda bekletin.

Yarim su bardagi toz seker ve 6 yumurta sarisini elektrikli mikser yardimiyla cirpin. Yuksek devirde 3-4 dakika kadar cirpin. Devrini dusurup unu ekleyin. Cirpmaya devam ederken yavas yavas sutu yedirin. Karisimi sut tenceresine bosaltip 2 dakika kadar karistirarak kaynatin. Karisimi buyukce bir kaseye bosaltip icine cikolata, vanilya ve bir cimdik tuzu katin. Bu islemi 1 gun onceden yapip buz dolabinda bekletebilirsiniz.


8 yumurta beyazini ve bir cimdik krem tartari mikser yardimiyla kar beyaz olana kadar cirpin. 1 corba kasigi seker ilave edip biraz daha cirpin. Kalan 1 corba kasigi sekeri de ilave edip katilasana kadar cirpmaya devam edin.(mikseri kaldirdiginizda krema akiskan olmamali..)

Yumurta aklarini cikolata sosuna yedirerek katin.
Karisimi buzlukta beklettiginiz sufle kaplarina esit olarak bosaltin. 10 dakika pisirin. Firin isisini 375F/190C dereceye dusurup 15 dakika daha pisirin.
Firindan cikarttiginiz suflelerin kagitlarini siyirin uzerlerine kucuk delikler acip asagida yayinlayacagim karamel sos dokerek sicak servis yapin.

KARAMEL SOS
MALZEMELER;
3 yumurta sarisi
1 su bardagi seker
Yarim su bardagi tam yagli sut
1 su bardagi krema
birkac damla limon suyu

YAPILISI;
1.Buyukce bir kapta buz banyosu hazirlayin. Kremanin fazla pismesini engellemek icin tencereyle birlikte buzlarin uzerine oturtulmasi lazim.
2.Yumurta sarilari ve 1/4 su bardagi sekeri karistirin.
3.Sut ve 1/2 su bardagi kremayi kaynatin.
4.Kaynayan sutun bir kismini yumurta sarilarinin uzerine bosaltip hizlica cirpin.
5.Bu karisimi geri sut tenceresine bosaltip orta derecedeki ocakta karistirarak pisirin. Pisirme suresi 7 dakkayi gecmemeli.
6.Kaynayan kremayi hemen buzlarin uzerine oturtup daha fazla pismesini engelleyin.
7.Kalan sekeri 1/4 su bardagi su ve limon suyuyla bir tencereye alin.
8.Karamel rengini alana kadar pisirin.
9.Ocagi kapatip kalan kremayi ekleyin ve karistirin.
10.Son olarakta karameli ve hazirladiginiz muhallebiyi karistirin....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder