26 Eylül 2012 Çarşamba

Balık Turşusu

10 adet lüfer, temizlenip dilimlenmiş
Tuz
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çimdik safran
1 çorba kaşığı kakule
1 çay kaşığı tarçın
10 adet karanfil
5 adet defne yaprağı
1-2 dal biberiye
10 adet mersin yaprağı
50 gr kuş üzümü, ayıklanıp yıkanmış
Yarım su bardağı çam fıstığı
Karabiber
2 çorba kaşığı bal
2 su bardağı sirke
10 diş sarmısak, soyulmuş ve üçe bölünmüş

Yapılışı;
1. Balıkları tuzlayın. Tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca balıkları tavaya yerleştirip, her iki yanını kızartın. Süzdürerek yağdan alıp bir kaba çıkartın. Safranı bir su bardağı su ile sulandırın.
2. Kakule tohumlarını kabuğundan çıkarın. Tarçın ile karanfil ile birlikte bir havana koyup toz haline gelinceye kadar dövün.
3. Bir toprak tencerenin dibine defne, biberiye ve mersin yapraklarının yarısını döşeyin. Balık dilimlerini yerleştirin. Üzerine dövülmüş baharatın yarısıni ve üzümle fıstığı serpiştirin.
4. Safranlı suyun içine balı, biberi ve sirkeyi koyup,10 dakika kaynatarsk ateşten alın. Balıkları üzerine sarmısakları dizip, kalan malzemeyi aynı sırayla döşeyin ve hazırladığınız sirkeli suyu dökün. Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın ve tencerenin kapağını sıkıca kapatın.
5. Turşuyu 2-3 gün bekletip, 15 gün içinde tüketin.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder