9 Ekim 2012 Salı

Ballı Derviş Lokması

500 gr peksimet
20 gr ekmek mayası
Tuz
1 su bardağı soda
600 ml zeytinyağı
250 gr bal

Şurubu için;
4 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su

Yapılışı;
Peksimetleri robotta çekerek un durumuna getirin. Bir kaba koyup, içine maya, tuz ve sodayı katın. Yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırparak karıştırın. Kabın ağzına bir bez örtüp, iki saat mayalanmaya bırakın.
Zeytinyağını tencerede kızdırın. Yağ kızınca, lokma hamurunu işaret parmağı ve başparmağınızın arasından sıkarak top biçiminde parçalar yapın. Bir çorba kaşığını yağa batırıp, kaşık ile bu parçayı alın ve kızgın yağa bırakın. Bütün hamuru aynı yöntemle hazırlayıp, tencereye yerleştirerek altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan çıkarıp, bir tabağa koyun ve soğumaya bırakın.
Şurubu hazırlamak için şekeri su ile tencereye koyup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, 2-3 dakika daha kaynatarak ateşten alın.
Sıcak şurubun içerisine soğumuş lokmaları bırakın. Tencerenin kapağını kapatıp, lokmaları şurubun içinde 15 dakika bekletin. Bu arada balı biraz sulandırarak kaynatın. Lokmaları süzdürerek şuruptan alıp, tabaklara aktarın. Üzerlerine sıcak balı gezdirerek servis yapın.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder