7 Aralık 2012 Cuma

Balık Dolması

2 kg mercan balığı
100 gr kuşüzümü
150 ml zeytinyağı
100 gr çamfıstığı
3 orta boy soğan, ince kıyılmış
1 su bardağı pirinç
Tuz, karabiber


1. Balıkların karnını az miktarda yararak solungaçlarını ve iç organlarını dışarı çekin. Bu yarıktan bıçağı içeriye sokup, orta kılçığına paralel giderek bu boşluğu genişletin. Balıkları birkaç kez soğuk su ile yıkayıp, bir düzgece çıkarın. Kuşüzümlerini soguk suya koyarak şişmeye bırakın.
2. Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde fıstıkları altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Soğanı katıp, fıstıklarla birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci kavrulmuş soğana katın. Pirinçlerin rengi matlaşıp, hafif sararıncaya kadar kavurmayı sürdürün. Tencereye kuşüzumlerini ardındanda tuz ve karabiberi ekleyin. Yarım su bardağı su katarak bir taşım kaynatın. Dolma içini kapağı kapalıolarak kısık ateşte 15 dakika pirinçler biraz yumuşayıncaya kadar pişirin.
3. Hazırladığınız dolma içini yardığınız boşluktan balıkların içine doldurun. İğne iplik alıp, dikkatlice dikerek kapatın.
4. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Balıkları, her yanını zeytinyağı ile iyice yağlayıp bir fırın tepsisine dizin. Tepsiye balıkların yarısına gelecek kadar tuzlu su koyun. Tepsiyi fırına koyupüzeri kızarıncaya kadar balıkları pişirin. Üzerleri kızarınca öteki yüzünü çevirip, yeniden fırına sürün. Balıkların her iki yüzü kızarınca fırından alın. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder