250 gr tereyağı
Tuz
Peynirli harç için:-)
350 gr beyazpeynir
1 adet yumurta
1 bağ maydanoz
Kıymalı harç için:-)
100 gr tereyağı
2 orta boy ,ince kıyılmış soğan
500 gr kıyma
Tuz, karabiber
Hamuru için:-)
5 adet yumurta
600 gr un
Önce içini hazırlayın. Peynirli iç için bir kapta peyniri ezip, yumurta ve ince kıyılmış maydanozla karıştırın. Kıymalı iç için yağı tavada eritip, soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşiince kıymayı katarak birkaç dakika kavurun, tuzunu ve biberini serpip ateşten alın.
Yumurtaları bir yoğurma kabına kırıp, biraz su ile çırpın. İçine unu katarak azar azar su ekleyip yoğurun. Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru 12 topağa ayırıp yuvarlayıp unlayın. Toplardan ikisini ayırın. Kalanları oklava ile unlayarakyufka inceliğinde açın. Her bir yufkayı bohça gibi dörde katlayın ve üst üste tepsiye yerleştirin.
Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Su kaynayınca her seferinde yalnızca bir yufkayı acıp suya koyarak yaklaşık iki dakika haşlayın. Parçalamadan sudan alıp, düzgünce bir süzgece çıkarın. Diğer yufkaları da haşlayıp, aynı süzgece koyun.
Bu arada, ayırdığınız iki topağıböreği yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Tavada tereyağını kizdırip, tepsiyi bu yağla yağlayın. Açtığınız yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yayın. Haşlanmıs yufkalardan altısını, aralarına kızgın tereyağından gezdirerek teker teker ve eşit kalınlık vererek tepsiye yayın. Üzerlerine kıymali yada peynirli harcı koyun. Harcın üzerine, yine aralarına yağ gezdirerek kalan dört adet haşlanmış yufkayı serin. En üste haşlanmamış oaln ikinci yufkayı kapatın. Bir bıçakla tepsinin kenarlarını aşan fazlalık varsa kesin ve üstteki yufkanın kenarlarını bıçağın ucu ile tepsinin içine itin.
Kalan tereyağını yeniden kızdırip, tepsideki böreğin üzerine gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında ya da çok kısık ateşte böreği pişirin. Ocakta pişirıyorsanız altı kızarınca ağzına bir tepsi kapatıp, böreği ters çevirin. Tekrar ateşe koyarak alta getirdiğiniz kısım da kızarıncaya kadar pişirip, ateşten alın.
Pişen böreğı iri kareler halinde keserek sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder